Athens Αnimation Agora (3A)

Μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

22-24 Σεπτεμβρίου 2018

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Athens Animation Agora: Ό,τι κινείται στον πλανήτη animation.

Το απόλυτο τριήμερο δικτύωσης και καινοτομίας για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο του animation, καλλιτεχνικά ή εμπορικά.

Σημαντικοί εκπρόσωποι της παγκόσμιας σκηνής Animation έρχονται στην πρώτη Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας και αναλύουν στο ελληνικό κοινό καίρια θέματα της καλλιτεχνικής, της εκπαιδευτικής και της εμπορικής διάστασης του κλάδου της εμψύχωσης.

Πρεμιέρες σημαντικών ταινιών, ένα ειδικό αφιέρωμα σε συνεργασία με το Onassis Culture και το επίσημο prefestival event ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Athens Αnimation Agora (3A).

Δήλωση συμμετοχής στις δράσεις της 3Α έως τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στο athensoffice@animasyros.gr

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων powered by Onassis Culture, ένα από τα 20 σημαντικότερα Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων παγκοσμίως, επεκτείνει το δυναμικό τμήμα της Αγοράς και εγκαινιάζει την πρώτη Athens Animation Agora, από τις 22 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζοντας μία σειρά ομιλιών, διαλέξεων καθώς και προβολών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

___________________

To Ίδρυμα Ωνάση βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά κοντά στο Animasyros, καθώς επιδιώκει απροσδόκητες συναντήσεις, ενδιαφέρεται για τη νέα πραγματικότητα του animated κινηματογράφου, στοχεύει στην απελευθέρωση δυνάμεων των δημιουργών.

Η Athens Animation Agora αποτελεί μία τριήμερη εκδήλωση με συζητήσεις, παρουσιάσεις και διαλέξεις για τους επαγγελματίες και τους σπουδαστές του κλάδου της εμψύχωσης (animation), λειτουργώντας ως ένας τόπος επαφής του κλάδου σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και στοχεύοντας στη δημιουργία ευκαιριών συμπαραγωγής. Δημιουργοί, παραγωγοί, εκπρόσωποι φορέων κύρους και επαγγελματίες από κορυφαία στούντιο κινουμένων σχεδίων από όλον τον κόσμο έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα και παρουσιάζουν ορθές πρακτικές πάνω σε θεματικές που καλύπτουν την καλλιτεχνική, την εκπαιδευτική και την εμπορική διάσταση του animation ως ανεξάρτητου τομέα της δημιουργικής οικονομίας και του οπτικοακουστικού πολιτισμού. Μεταξύ των ξένων ομιλητών είναι η Samira Haddi, Sales Manager στο MIP Market των Καννών, η Laure Goasguen της γαλλικής Miyu Distribution καθώς και ο Isaac Gaido Daniel της Autour de Minuit αλλά και ο Τσέχος Martin Kotik της Rolling Pictures, η Karin Vanderydt εκπρόσωπος της Anima Brussels, η Anne Brotot της Ecole MoPA, η Nancy Denney Phelps και η Nora El Bekri, εκπρόσωπος του TV Paint. Από την πρώτη 3Α δε θα μπορούσαν να λείψουν και εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων και οργανισμών της Ελλάδας, όπως η Άννα Ευσταθίου από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η Ελίνα Ροϊνιώτη επικεφαλής του Athens Games Festival, ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης Διευθυντής της Διεύθυνσης-Προώθησης Hellas Film του Ε.Κ.Κ., οι ακαδημαϊκοί Ελένη Μούρη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), Παναγιώτης Κυριακουλάκος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Παναγιώτης Ιωσηφέλλης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), και η Λίνα Μανωλοπούλου, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Το πρόγραμμα της 3Α περιλαμβάνει και ένα διήμερο εντατικό εργαστήριο pitching με τίτλο «How to pitch«, σε επτά (7) επιλεγμένα project (δείτε τα εδώ), υπό τη διεύθυνση της Tunde Volleonbroek, γνωστή στο χώρο για το πολύπλευρο έργο της ως δημιουργός,  συνιδρυτής του Studio Pupil, βασικό μέλος του Προγράμματος του KLIK Amsterdam Animation Festival, συντάκτρια του Cartoon Brew και μέλος του ΔΣ των Ευρωπαϊκών Βραβείων AnimationEmile Awards. Μέσω του εργαστηρίου αυτού στόχος είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε μια αποτελεσματική και σε περιορισμένο χρόνο παρουσίαση των υπό εξέλιξη παραγωγών animation σε διανομείς και άλλους εκπροσώπους της κινηματογραφικής αγοράς. Τα τρία (3) καλύτερα project θα ταξιδέψουν μέχρι τη Σύρο και θα παρουσιαστούν στο Pitching Forum της Αγοράς στο φετινό Φεστιβάλ.

Καθημερινά, η 3Α ολοκληρώνεται με την προβολή επιλεγμένων ταινιών animation, μεταξύ των οποίων το υποψήφιο για Όσκαρ, «Breadwinner» της Nora Twomey του στούντιο Cartoon Saloon σε παραγωγή της Angelina Jolie και παρουσία του Τεχνικού Διευθυντή Mark Mullery (22.09), καθώς και το «Harvie and the Magic Museum» των Martin Kotík & Inna Evlannikova (23.09).

Στο πλαίσιο της 3Α θα παρουσιαστεί και το ειδικό αφιέρωμα Onasseas  The Salty Stories (24.09), σε συνεργασία με το Onassis Culture. Εμπνευσμένο από τη δύναμη της θάλασσας να γεννά ιστορίες, πραγματικές και φανταστικές, με τα αλμυρά νερά της να αποτελούν και το σημείο έναρξης του Ιδρύματος Ωνάση, – αφού ο Αριστοτέλης Ωνάσης ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τη θαλάσσια ζωή και την οικονομία της Ελλάδας, τη ναυτιλία-, η κύρια θεματική του αφιερώματος διατρέχει το ρόλο της θάλασσας σε σημαντικές στιγμές της ζωής του ανθρώπου μέσα από 11 ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους.

Αντί αποχαιρετισμού, το τριήμερο κορυφώνεται το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Σεπτεμβρίου, με το καθιερωμένο Animasyros pre-festival event, την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Animasyros 11 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων powered by Onassis Culture που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο νησί της Σύρου.

harvie-escape- the-breadwinner

Διαδικασία Συμμετοχής στην 3Α

Ομιλίες & Σεμινάρια

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις δράσεις της Athens Animation Agora μπορούν να στείλουν email στο athensoffice@animasyros.gr, έως τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, με θέμα «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ATHENS ANIMATION AGORA», δηλώνοντας την ημέρα που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και συμπληρώνοντας απαραίτητα τις παρακάτω πληροφορίες.

Name
Surname
Gender
Date of Birth
Company/Organization
JobTitle/Role
E-mail
Mobile phone (optional)

Οι υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν με email για τη συμμετοχή τους.

Προβολές

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη, με την επίδειξη Δελτίου Εισόδου. Τα Δελτία Εισόδου θα διανέμονται στην είσοδο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, καθημερινά, μία ώρα πριν την έναρξη της προβολής και μέχρι εξαντλήσεώς τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η πρώτη Athens Animation Agora αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής & του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων powered by Onassis Culture και υλοποιείται με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Γαλλοελληνικού Δικτύου Καινοτομίας Mazinnov, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

___________________

Athens Animation Agora

Ομιλίες & Διαλέξεις

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – Μικρή Σκηνή

22 – 23 Σεπτεμβρίου 2018 12.00-21.00

24 Σεπτεμβρίου 2018 12.00 – 18.00

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Προβολές

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – Μικρή Σκηνή

22 Σεπτεμβρίου 2018 – 18.00 | Breadwinner (IE,LU,US,CA)

23 Σεπτεμβρίου 2018 – 18.00 | Harvie and the Magic Museum (CZ,DE)

24 Σεπτεμβρίου 2018 – 16.30 | Onasseas – The Salty Stories

Η είσοδος είναι δωρεάν με την επίδειξη Δελτίου Εισόδου.

Τα Δελτία Εισόδου θα διανέμονται στην είσοδο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση καθημερινά, μία ώρα πριν την έναρξη των προβολών και μέχρι εξαντλήσεώς τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Animasyros 11 Prefestival event

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – Μικρή Σκηνή

24 Σεπτεμβρίου 2018 19.00 – 21.00

___________________


Animasyros 11 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων powered by Onassis Culture
Σύρος (Ερμούπολη, Άνω Σύρος, Ποσειδωνία, Φοίνικας)

26 – 30 Σεπτεμβρίου 2018 12.00-21.00

Διεύθυνση:

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση | Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα 11745

Πληροφορίες Πρόσβασης εδώ

___________________

animasyros11_powered_by_Onassis_Culture

Animasyros 11 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων

Powered by Onassis Culture

26 – 30 Σεπτεμβρίου 2018 | Σύρος

#animasyros11

___________________ 

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τον έντυπο κατάλογο της Athens Animation Agora εδώ.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ:

Athens Αnimation Agora (3A)

SCHEDULE 


DAY 1

10:30-12:00 Registration

12:00 Intro Session (30′)

 • Welcome by Vassilis Karamitsanis, President Animasyros International Animation Festival+Agora / President ASIFA Hellas
 • Welcome by Lefteris Kretsos, Deputy Minister of Digital Policy, Telecommunications and Media (GR)
 • Welcome by French Ambassador Christophe Chantepy (FR)
 • Welcome by Olivier Dovergne – Chargé de mission innovation: Mazinnov (Ambassade de France en Grèce – Service économique)
 • Welcome by Panos Kouanis, President and CEO of National Centre of Audiovisual Media and Communication
 • Welcome by Heracles Papatheodorou, Digital Development Coordinator, Onassis Cultural Centre (GR)
 • Breakdown of the 3A curriculum by Marineta Mak Kritikou, Animasyros Agora coordinator

12:30 Production – Software Showcase (45’)

The aim of the session is to present the key aspects of animation software in discussion. Our weapon of choice would be TV Paint (FR), an all-inclusive and all-around tool for the creation of traditional 2D animation. The production in focus will be Breadwinner by Cartoon Saloon (IE).

Mark Mullery – Technical Director of Breadwinner (IE)

Nora El Bekri– Sales Agent- TV Paint (FR)

13:15-13:45 Coffee // Snack break

 

13:45 Distribution – Sales (60’)

Sales & Domestic Distribution: Roundtable

Powered by Balkans Beyond Borders (GR)

A roundtable discussion on the current state of distribution of animated works in the broader Southeast European& Mediterranean areas and the market/exposure potential of animation via the current sales global scheme.

1. Laure Goasguen- Miyu Distribution (FR)

2. Maria Lyssikatos, Trianon (GR)

3. Isaac Gaido Daniel.- Distribution and International Sales Autour de Minuit (FR)

Moderator: Veroniki Krikoni-Balkans Beyond Borders

 

14:45 – 15:15 Βreak


15:15-17:00 Pitching training session I (60’)

Sculpting your perfect pitch by Tunde Vollenbroek

An intensive workshop on pitching & supporting a media project within the film market context

Case studies: Α curated selection of projects to be presented in Syros. Projects already secured include

 1. The Classmate by Anastasia Dimitra (GR) – Short film 6min
 2. Cameo Gums by Maria Anemoyianni (GR)– Series 13X26 min or 13X13 min
 3. Find me with Love by Effie Pappa (UK/GR)– Short film 10min
 4. Markos by Thomas Kunstler (GR/IT)– Feature film 105 min
 5. Polyphemos by Yiannis & Konstantinos Andrias (GR) – Short film 26min
 6. Toto’s House by XinXin Liu (CN)– Series 12X5min
 7. Wallie Walnut and the Christmas Cake by Tassos Ioannides (GR/AU) – Feature film 70min

Trainer: Tunde Vollenbroek (NL)Executive producer- Studio Pupil http://studiopupil.com/

17:00 – 18:00 Break


18:00 EIRE in Animation/ The Phenomenal Cartoon Saloon
Brief presentation introduction by Marianne Bolger, Deputy Head of Mission, Embassy of  Ireland in Athens + Mark Mullery – Technical Director of The Breadwinner

Screening: The Breadwinner (IE,LU,US,CA) V.O English with Greek Subtitles (120’)

___________________

DAY 2

12:00 Distribution – Territory focus: SE Mediterranean (60’)

A roundtable discussion on governmental institutions supporting film & animated works.

Powered by Balkans Beyond Borders (GR)

This roundtable discussion tackles the position of institutional support provided by governmental institution.

 1. Anna Efstathiou-European Commission Directorate General for Communication Representation in Greece
 2. Lina Manolopoulou- (GR) Representantive of EKOME
 3. Konstantinos Aivaliotis (GR) Greek Film Center / Head of Promotion- Hellas Film
 4. Laetitia Kulyk– Audiovisual Attache IFA (FR)

Moderator: Vaso Maltasoglou –Balkans Beyond Borders

 

13:00 Applications – Video Games (45’)

Roundtable discussion powered by Athens Games Festival (GR)

Exploring the connections between traditional animation and video games.

 1. George Dimitriou- Concept artist, illustrator
 2. Vassilis P. Karouk-Artist
 3. George Thanos– CG Artist

Moderator: Elina Roinioti-Athens Game Festival

 

13:45 – 14:00 Coffee Break

14:00 Production – Large-scale productions showcase (60’)

Backstage in the making of global appeal animation productions. This session includes the presentation of the independent Feature Film Harvie and the Magic Museum by Martin Kotik (CZ), Rolling Pictures Prague-ATH-Prague

 

15:00-16:00 Break

 

16:00 – 17:00 Pitching training session II (60’)

Sculpting your perfect pitch by Tunde Vollenbroek

An intensive workshop on pitching & supporting a media project within the film market context

Case studies: Α curated selection of projects to be presented in Syros. Projects already secured include

 1. The Classmate by Anastasia Dimitra (GR) – Short film 6min
 2. Cameo Gums by Maria Anemoyianni (GR)– Series 13X26 min or 13X13 min
 3. Find me with Love by Effie Pappa (UK/GR)– Short film 10min
 4. Markos by Thomas Kunstler (GR/IT)– Feature film 105 min
 5. Polyphemos by Yiannis & Konstantinos Andrias (GR) – Short film 26min
 6. Toto’s House by XinXin Liu (CN)– Series 12X5min
 7. Wallie Walnut and the Christmas Cake by Tassos Ioannides (GR/AU) – Feature film 70min

Trainer: Tunde Vollenbroek (NL)Executive producer- Studio Pupil http://studiopupil.com/

18:00 Česko in Animation18:00 Česko in Animation
Greeting from the Ambassador of the Czech Republic in Greece, Jan Bondy + Film Presentation by Martin Kotik Director of Harvie and the Magic Museum

Screenings

Screening of Animated features included in Animasyros 11 official selection.

Harvie and the Magic Museum (CZ,DE)

___________________

DAY 3

12:00 KID’s Content Roundtable (60’)

A roundtable discussion on kid’s content and new distribution platforms.

 1. Samira Haddi- (FR) Sales Manager MIP Market
 2. Erik Tijman- Cinekid (NL)
 3. Mary Cretsi, Program Director ERT TV
 4. Sophia Madouvalou & Aristarchos Papadaniel- A Letter A Story, an Educational Radio Television production, Greek Ministry of Education (GR)

Moderator: Irene Andriopoulou- ΕΚΟΜΕ

 

13:00 Distribution – Festivals (60’)

A roundtable discussion with partner festivals on the evolution of animation in the region.

 1. Animmatikon (CY)Charalambos Margaritis
 2. Animateka (SI)- Sanja Čakarun
 3. Anima Brussels (BE)- Karin Vanderydt
 4. Monstra (PT) – Festival Director and ESAD.Caldas da Rainha – Professor Fernando Galrito
 5. Golden Kuker-Sofia (BG)- Magdalena Sekulova

Moderator: Nancy Denney Phelps (BE)

 

14:00-14:15 Coffee // Snack Break

 

14:15 Education/Production – Film Schools (45’)

An open discussion with international animation & modern media film schools, based on contemporary approaches in animation literacy.

 1. Eleni Mouri- University of West Attica Assοciate Professor in Animation (GR)
 2. Anne Brotot – Ecole MOPA (FR)
 3. Osi Wald– Bezalel Academy of Arts & Design (IL)
 4. Panagiotis Iosifellis- Aristotle University of Thessaloniki Film Department Associate Professor(GR)
 5. Serghei Chiviriga- Mumus Studio (RO)

Moderator: Panagiotis Kyriakoulakos- University of the Aegean, Assistant Professor in Computer Animation

 

15:00-16:00 Break

 

16:00 Emile Awards Presentation (30΄)

 

16:30- 18:00 Onasseas – The salty stories

Screenings and presentation of the Onassis Culture Activities in Animation

Screening of animated features inspired by the sea, included in Animasyros 11 powered by Onassis Culture
Presented by: Heracles Papatheodorou, Digital Development Coordinator, Onassis Cultural Centre (GR)

19:00 – 21:00 Animasyros 11 Pre-festival event @ Onassis Cultural Centre (Stegi)

___________________

 

___________________