Eθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων Και Επικοινωνίας

Η αποστολή του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας-ΕΚΟΜΕ στοχεύει στην προστασία, υποστήριξη και ανάδειξη των δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, εγχώριων και ξένων, στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων και της επικοινωνίας στην Ελλάδα. Η ίδρυση και λειτουργία του ΕΚΟΜΕ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες και πιο καινοτόμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον χώρο της ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση και ισχυροποίησή τους ως κεντρικών αναπτυξιακών κλάδων της χώρας. Στόχος, μέσα από το ΕΚΟΜΕ, είναι να δημιουργηθεί ένα σημείο συνάντησης όλων των παραγωγικών συνιστωσών του οπτικοακουστικού κλάδου με τους πολίτες, το οποίο, μέσα από τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις περιφέρειες και τους δήμους, θα ενισχύσει σημαντικά την εγχώρια οπτικοακουστική αγορά. Το ΕΚΟΜΕ λειτουργεί ως πόλος έλξης, και ταυτόχρονα ως εκκολαπτήριο (incubator) ιδεών και δράσεων, που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν σταδιακά οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ούτως ώστε οι νέοι άνθρωποι να βρίσκουν τη δημιουργική διέξοδο που αναζητούν καταρχάς στον τόπο τους, αλλά και στη διεθνή αγορά εργασίας.

3 Πυλώνες Δράσεις
1. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν για διεθνείς και εγχώριες παραγωγές ή/και συμπαραγωγές που επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα γυρισμάτων, παραγωγής ή/και μετα-παραγωγής.
2. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ΕΚΟΜΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το αργότερο δέκα ημέρες πριν από την έναρξη της παραγωγής ή/και μετα-παραγωγής, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που εγγυάται ομαλότητα, ταχύτητα και διαφάνεια.
3. Το cash rebate καταβάλλεται μέσα σε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παραγωγής ή/και μετα-παραγωγής, με δεδομένο ότι έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας.
ΑNIMASYROS

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros γεννήθηκε από μια μικρή ομάδα φίλων με όραμα και ιδέες στις 19 Σεπτεμβρίου του 2008. Δεκατρία χρόνια μετά,έχει εξελιχθεί ένα σύγχρονο και διαρκώς αναπτυσσόμενο πολιτιστικό φορέα-σημείο αναφοράς στην παγκόσμια σκηνή ανιμέισον. Με πολιτιστική του έδρα το κοσμοπολίτικο νησί της Σύρου, η τέχνη της «εμψύχωσης» βρήκε το κατάλληλο έδαφος για να ανθίσει, δημιουργώντας ένα διεθνή πόλο έλξης, συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και δικτύωσης με πολυβραβευμένους επαγγελματίες του είδους.

Το Animasyros διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: 1) προβολές ταινιών animation (Διεθνές,Φοιτητικό διαγωνιστικό πρόγραμμα,Τηλεοπτικές Σειρές και κατά Παραγγελία Ταινίες, Ελληνικό Πανόραμα, European Award Values Ταινίες για παιδιά και LGBTQI θεματική και θεματικά αφιερώματα) 2) εκπαιδευτικά εργαστήρια κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες-στόχους (παιδιά,εφήβους, άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ και νέους επαγγελματίες) 3) το τμήμα της Αγοράς Αγοράς, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνεται Pitching Forum με παρουσίαση υπό εξέλιξη παραγωγών ταινιών animation από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, πραγματοποιούνται παρουσιάσεις και διαλέξεις, σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς σε διεθνή σύγχρονα και καίρια θέματα του τομέα του ανιμέισον αλλά και δράσεις δικτύωσης για τους επαγγελματίες του χώρου. Επιπλέον, περιλαμβάνει παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις όπως εκθέσεις, συναυλίες μουσικής και πάρτυ. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του το Animasyros έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του, πραγματοποιώντας οργανωμένες δράσεις άτυπης οπτικοακουστικής εκπαίδευσης με τη μορφή εκπαιδευτικών εργαστηρίων και προβολές ταινιών ανιμέισον σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στο πλαίσιο της ετήσιας περιοδείας Animasyros#tour.

Με πάνω από 2.700 προβολές ταινιών ανιμέισον από όλο τον κόσμο, 68 ταινίες ανιμέισον μικρού μήκους, καρποί των εκπαιδευτικών εργαστηρίων, 25 πρότζεκτ στο πλαίσιο της Αγοράς και πάνω από 1.000 καλεσμένους το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων έχει αναδειχθεί στο κορυφαίο γεγονός για τo ανιμέισον στην Ελλάδα ενώ συγχρόνως συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους παγκοσμίως.

Φορέας υλοποίησης του Animasyros, Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων είναι η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού, μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα που έχει ως σκοπό την προβολή του έργου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και τη διοργάνωση δράσεων προαγωγής του πολιτισμού. Μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που στηρίζεται αποκλειστικά στην υλική και ηθική υποστήριξη εθελοντών, υποστηρικτών, ιδιωτών χορηγών καθώς και των ίδιων των καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου.

Η επόμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 22-26 Σεπτεμβρίου στο νησί της Σύρου και με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η θεματική του Animasyros 2021 είναι αφιερωμένη στην έννοια της Ελευθερίας αντλώντας έμπνευση από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα “Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας […], και εκάμαμε την Επανάσταση”.

Η ετήσια θεματική περιλαμβάνει προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο με πυρήνα τις έννοιες της ελευθερίας και της προσωπικής και κοινωνικής επανάστασης.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΟΜΕ-ΑΝΙΜΑΣΥΡΟΣ

H συνεργασία του Animasyros με το (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων) ΕΚΟΜΕ εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στην 11η διοργάνωση του φεστιβάλ, το 2018. Το ΕΚΟΜΕ ως πολύτιμος αρωγός της Αγοράς επέκτεινε από το Νοέμβριο του 2020 την δημιουργική υποστήριξη του στο Animasyros, αναλαμβάνοντας την εποπτεία έξι (6) επιγραμμικών (online) αλλά και φυσικών εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων, την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιουνίου 2021.

Το ΕΚΟΜΕ, με το νέο αυτό βήμα στην επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών εργαστηρίων στοχεύει στη διεύρυνση και ανάδειξη οπτικοακουστικών παραγωγών στον τομέα του animation.

Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ ΕΚΟΜΕ και Animasyros περιλαμβάνει και το πεδίο καταγραφής του εγχώριου οπτικοακουστικού πολιτισμού, καθώς προστίθενται στο εθνικό οπτικοακουστικό αποθετήριο του ΕΚΟΜΕ, το σύνολο των ταινιών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Animasyros.

Πρόκειται για περισσότερες από 60 ταινίες ποικίλων θεματικών, που δημιουργήθηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα από διαφορετικές ομάδες – στόχους (παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ αλλά και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οροθετικοί και πρώην εξαρτημένα άτομα ) υπό την καθοδήγηση και εποπτεία έμπειρου δικτύου εκπαιδευτών. Στόχος των εργαστηρίων είναι η ανάδειξη της τέχνης της εμψύχωσης με όχημα την δημιουργικότητα, την κοινωνική ευαισθησία και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των ομάδων-στόχων.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΤΥΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Οι δράσεις άτυπης εκπαίδευσης αποτελούν προαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο τη διεύρυνση των οριζόντων των συμμετεχόντων μέσα από βιωματική, ανοιχτή και διαπολιτισμική εκπαιδευτική διαδικασία. Η άτυπη εκπαίδευση παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εργαστούν σε ομάδες, να οργανώσουν ένα πρότζεκτ και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα τους αλλά και ένα πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ τους.

Ένας από τους βασικούς άξονες δραστηριότητας του Animasyros είναι τα προγράμματα άτυπης εκπαίδευσης ανιμέισον που διοργανώνονται, τόσο στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ και στο πλαίσιο της δράσης Animasyros #Tour όσο και μέσω συνεργιών και συνεργασιών του Animasyros με διάφορους φορείς.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες-στόχους, έχοντας ως πρωταρχικούς στόχους την εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τις βασικές αρχές της τέχνης της εμψύχωσης και την καλλιέργεια της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης που επιτυγχάνονται μέσω της συμμετοχής τους στη δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας ανιμέισον. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν από κοντά τη διαδικασία της παραγωγής μιας ταινίας καθώς αναλαμβάνουν τους ρόλους του δημιουργού και του κινηματογραφιστή, βιώνοντας την εμπειρία του γυρίσματος μιας ταινίας.

Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το Animasyros συνεργάζεται με σημαντικό αριθμό έμπειρων συντονιστών-εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς που με εργαλεία τους την όρεξη και την φαντασία καθοδηγούν με επιτυχία τις ομάδες-στόχους στο πεδίο της άτυπης εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Όλες οι ταινίες που αποτελούν καρπό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Animasyros μεταφορτώνονται στις πλατφόρμες vimeo (https://vimeo.com/animasyros) και youtube του φεστιβάλ (https://www.youtube.com/channel/UCtdcopnqTCFIguEyOObWxfg/featured), συνθέτοντας μια πλούσια αρχειακή βιβλιοθήκη με καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αλλά και διδακτική σημασία.

Πάγιος υποστηρικτής των εκπαιδευτικών δράσεων του Animasyros είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (EKOME).

Επόμενη Ενότητα : Τεχνικές Ανιμέισον

SHARE!

Share on facebook
Share on twitter