Τα Διαδικτυακά Εργαστηρία

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε το τοπίο του πολιτισμού, οδηγώντας σε μια στροφή στην διαδικτυακή πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων. Στο πλαίσιο των διαδικτυακών δράσεων του φεστιβάλ , πραγματοποιήθηκαν πέντε online εργαστήρια κινουμένων σχεδίων.

1. ANIMATED INCLUSION WORKSHOP

Ομάδα- στόχος: νέοι ηλικίας 18-30 ετών

Διάρκεια: 2 ώρες

Εκπαιδευτές: Ιωάννα Γιακουμάτου- Χριστίνα Ντεπιάν

Τεχνική: stop motion

Ημερομηνία διεξαγωγής: 12/09/2020

Το ANIMASYROS International Animation Festival σε συνεργασία με την ACTIONAID HELLAS διοργάνωσαν ένα online animation workshop με τίτλο “Animated Inclusion”. Ένα εργαστήριο με στόχο την εισαγωγή και εκμάθηση τεχνικών animation με θεματικό πυρήνα τη μετανάστευση και την ένταξη προσφύγων στην κοινωνία.
2. ANIMAXMAS 2020

Ομάδα- στόχος: μαθητές δ΄δημοτικού έως β’ γυμνασίου

Διάρκεια: 3 ώρες

Εκπαιδευτές: Ιωάννα Γιακουμάτου- Χριστίνα Ντεπιάν

Τεχνική: stop motion

Ημερομηνία διεξαγωγής: 19/12/2020

Το Δεκέμβριο του 2020,οι μαθητές της Σύρου κλήθηκαν να δημιουργήσουν εξ αποστάσεως τη δική τους ψηφιακή χριστουγεννιάτικη κάρτα με φόντο εικόνες της όμορφης Ερμούπολης. Οι χριστουγεννιάτικες κινούμενες ευχές που έφτιαξαν τα παιδιά με απλά υλικά και επεξεργάστηκαν μέσω ψηφιακών συσκευών ταξίδεψαν από τη Σύρο σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία & χρηματοδότηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτριών Ιωάννα Γιακουμάτου και Χριστίνας Ντεπιάν.
3. ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Ομάδα- στόχος: μαθητές ηλικίας 9-13 ετών

Διάρκεια: 3 ώρες

Εκπαιδευτής: Πολυξένη Κάτσαρη

Τεχνική: stop motion

Ημερομηνία διεξαγωγής: 07/03/2021

Στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2021, με πρωτοβουλία & χρηματοδότηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώθηκε το online εργαστήριο για παιδιά με τίτλο «ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ». Οι παραδόσεις και το καρναβάλι της Σύρου ενώθηκαν στο επιγραμμικό (online) εργαστήριο stop motion και cut-out animation με εκπαιδεύτρια τη ανερχόμενη ανιμέιτορ Πολυξένη Κάτσαρη. Τα επιγραμμικά εργαστήρια διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας zoom με ταυτόχρονη αναμετάδοση από τη σελίδα του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στο Facebook. Ο εκπαιδευτής αποστέλλει ενημερωτικό υλικό με τις οδηγίες ,τα υλικά και πληροφορίες της εφαρμογής που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες πριν την πραγματοποίηση του εργαστηρίου. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, πραγματοποιείται διάλεξη και επίδειξη τεχνικών animation. Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν, δημιουργώντας το δικό τους βίντεο το οποίο και αποστέλλουν στον εκπαιδευτή για να ενωθεί σε ένα τελικό παραδοτέο με τη συνολική δουλειά της ομάδας που συμμετείχε.

4. ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ομάδα- στόχος: μαθητές ηλικίας 9-13 ετών

Διάρκεια: 3 ώρες

Εκπαιδευτής: Μαργαρίτα Σιμοπούλου

Τεχνική: stop motion

Ημερομηνία διεξαγωγής : 29/05/ 2021

Το Σάββατο 29 Μαϊου, οι μαθητές προσδεθηκαν και ξεκίνησαν ένα διαγαλλαξιακό ταξίδι στο χώρο του animation. Τι θα θέλατε να συναντήσετε σε ένα μακρινό πλανήτη; Πως πιστεύε ότι είναι οι άλλοι πλανήτες του γαλαξία μας; Ποιοι ζουν εκεί και τι κάνουν; Είναι εξωγήινοι ή μήπως φανταστικά φυτά που μιλάνε; Yπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας Μαργαρίτας Σιμοπούλου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στα προαναφερόμενα ερωτήματα, να φανταστούν πώς είναι οι πλανήτες σε μακρινούς γαλαξίες και να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία κινούμενης εικόνας με τις τεχνικές του stopmotion και cut-out animation.

5. Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ομάδα- στόχος: μαθητές ηλικίας 9-13 ετών

Διάρκεια: 3 ώρες

Εκπαιδευτής: Μαρία-Λουκία Μητράκου

Τεχνική: stop motion

Ημερομηνία διεξαγωγής: 05/06/2021

Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, υπό την εκπαιδευτική εποπτεία της ανιμέιτορ Μαρίας- Λουκίας Μητράκου, οι μαθητές έχοντας ως πηγή έμπνευσης τους γνωστούς πίνακες του Γερμανού ζωγράφου Peter Von Hess για την Ελληνική Επανάσταση δημιούργησαν «κινούμενες» εικόνες με τις τεχνικές του cut out animation και του κολάζ. Ένα ανιμέισον με θέμα την ελευθερία, μια έννοια αναλλοίωτη και καθολική στον χρόνο.

6. SHIFTOPIA – THE SUSTAINABLE CITY

Ομάδα- στόχος: παιδιά Ε’ δημοτικού

Διάρκεια: 5 ώρες

Εκπαιδευτής: Αναστασία Δημητρά, Αύρα Σωτηροπούλου

Τεχνική: Stop Motion, LEGO

Ημερομηνία διεξαγωγής: 26/06/2021

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Shiftopia – The Sustainable City» διοργανώθηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 σε συνεργασία με την ομάδα Ρομποτικής Shift της Σχολής Μωραΐτη. Κατά τη διάρκεια του πεντάωρου εργαστηρίου, οι 10 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζωντανέψουν μέσω του ανιμέισον μια βιώσιμη πόλη, συνδέοντας το ανιμέισον με τη ρομποτική και ανακαλύπτοντας τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης. Την ομάδα καθοδήγησαν οι ανιμέιτορ Αναστασία Δημητρά και Αύρα Σωτηροπούλου και οι καθηγήτριες ρομποτικής της ομάδας Shift Νεφέλη Μπιρμπάκου και Μαρίνα Σταμπολή. Στο εργαστήριο συμμετείχαν και εκπρόσωποι του οργανισμού «Portal of Sustainable Development», ενημερώνοντας τους μαθητές σχετικά με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις βασικές αρχές της αειφορίας.

Επόμενη Ενότητα : Τα Εργαστηρία

SHARE!

Share on facebook
Share on twitter