Ο ΑνιμαΣπύρος

Το όνομα του φεστιβάλ, animasyros, είναι ένα λογοπαίγνιο της λέξης animation και Σύρος. Έτσι, πίσω στο 2008, όταν ο Πέτρος Χριστούλιας, ο δημιουργός της μασκότ (character design), έψαχνε αναφορές σε μια εμβληματική κυκλαδίτικη εικόνα, «ταξίδεψε»  5000 χρόνια πριν, στην εποχή του Χαλκού, για να συναντήσει – και να μας ξανασυστήσει – το αρχέτυπο σύμβολο της κυκλαδικής τέχνης, που αποτελεί  ταυτόχρονα και μια σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας: Το κυκλαδικό ειδώλιο.

Το πρόσωπο του κυκλαδικού ειδωλίου, μια μαρμάρινη λεία πρόσοψη με μοναδικό χαρακτηριστικό την προεξοχή της μύτης οδήγησε στην ανάγκη να υπονοηθεί η όραση. Φορώντας του ένα ζευγάρι μεγάλα αστεία γυαλιά, το λιτό τριγωνικό κεφάλι με το διόλου θεληματικό πηγούνι δημιούργησε αμέσως το συνειρμό της γνωστής καρικατούρας του Woody Allen, ενός πολυσχεδιασμένου προσώπου που έχει αναχθεί σε αρχετυπική εικόνα του σκηνοθέτη. Έτσι, τονίζοντας λίγο τη μύτη – που είναι και το μόνο χαρακτηριστικό – και με δύο στοιχειώδη πόδια, δημιουργήθηκε ένας πολύ απλός χαρακτήρας που αποτελεί πρόκληση για ένα δημιουργό, αφού χωρίς περιττή πληροφορία ανάγεται σε σύμβολο τόσο του τόπου όσο και του περιεχομένου του Φεστιβάλ. Το όνομα της μασκότ, «Ανιμασπύρος», είναι επίσης ένα παιχνίδι παρήχησης με τη Σύρο και το γνωστό ελληνικό αντρικό όνομα Σπύρος, μιας κι έτσι τον «βάφτισε» μια παρέα εθελοντών φοιτητών του φεστιβάλ που τότε σπούδαζαν στην Κέρκυρα, ένα νησί γνωστό για τους εκατοντάδες… Σπύρους! Ταυτόχρονα η μασκότ αναπτύχθηκε σε τρισδιάστατη φιγούρα από τον Κωνσταντίνο Πέτρου (character developer) και έγινε animation: φτάνοντας με το καράβι στο λιμάνι της Σύρου, έπιανε αμέσως δουλειά, κινηματογραφώντας την πολύχρωμη Ερμούπολη!

Με την ευκαιρία της 10ης  επετείου διοργάνωσής του φεστιβάλ (2008-2017), ο Ανιμασπύρος αναπτύχθηκε και σε γλυπτό από τους γλύπτες Γιώργο Κοντονικολάου, Χρήστο Μπληγιάννο και Ηλία Σιψά από το Β’ Eργαστήριο Γλυπτικής του Καθ. Γιώργου Λάππα, με επιμέλεια της Καθ. Αφροδίτης Λίτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (στην Αθήνα) και εγκαινιάστηκε στο animasyros 10, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 από τον -τότε –  Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό. Σήμερα βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένος στον αίθριο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

SHARE!

Share on facebook
Share on twitter