Οδηγός δημιουργίας για εφήβους – ενήλικες

Οδηγός δημιουργίας ταινίας stop motion animation με απλά βήματα για εφήβους – ενήλικες
Έφηβοι & Ενήλικες

Έχεις μια ιδέα στο μυαλό σου και θες να γίνει ταινία. Σκέφτηκες να την δημιουργήσεις με την τέχνη του animation; Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορείς να φτιάξεις την πρώτη σου ταινία κινούμενης εικόνας

Βήμα πρώτο: Αρχική ιδέα

Ποια είναι η ιδέα σου; Τι θέλεις να αφηγηθείς; Γράψε συνοπτικά σε μια μικρή παράγραφο την ιστορία σου.

Βήμα δεύτερο: Σενάριο

Γράφω την ιστορία μου πιο αναλυτικά, σαν να θέλω να μεταφέρω αυτόν που θα τη διαβάσει στο χώρο και το χρόνο που συμβαίνουν όλα. Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές; Τι κάνουν; Σε ποια μέρη; Τι συζητούν μεταξύ τους; Στη συνέχεια μοιράζομαι την ιστορία με τους φίλους μου, την οικογένειά μου ή και το δάσκαλο/τη δασκάλα μου. Γράψε το σενάριο της ιστορίας σου, την αναλυτική δηλαδή εκδοχή της. Είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται σε αυτό όλοι οι χώροι, οι πρωταγωνιστές και οι διάλογοι. Χώρισέ το σε σκηνές και πλάνα.

Βήμα τρίτο: storyboard (οπτικοποιημένο σενάριο)

Το πιο βοηθητικό εργαλείο για τα γυρίσματα μιας ταινίας είναι το storyboard, δηλαδή το οπτικοποιημένο σενάριο. Δημιούργησε καρέ σε ένα χαρτί Α4 ή κατέβασε ένα έτοιμο storyboard από το διαδίκτυο (σχετικές φωτό). Με γνώμονα τις σκηνές που έχεις χωρίσει την ταινία σου, σχεδίασε κάθε πλάνο της σε κάθε καρέ του storyboard, φροντίζοντας να σημειώσεις δίπλα την κίνηση των χαρακτήρων και τους ήχους που θες να ακούγονται στην τελική ταινία.

Βήμα τρίτο: Δημιουργία περιβαλλόντων και χαρακτήρων

Οι ταινίες stop motion animation είναι δισδιάστατες ή τρισδιάστατες. Ανάλογα με την αισθητική που θες να έχει η ταινία σου διάλεξε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις και φτιάξε τας περιβάλλοντα και τους χαρακτήρες. Για δισδιάστατη ταινία, είναι καλύτερα να επιλέξεις επίπεδα ή σχεδόν επίπεδα υλικά όπως χαρτιά, ή λεπτά αντικείμενα (φύλλα δέντρων, πινέλα, συνδετήρες κ.ο.κ.), ενώ για τρισδιάστατη ταινία κατάλληλα είναι αντικείμενα με όγκο (πλαστελίνη, μπουκάλια, κουτιά, κ.ο.κ.). Προσοχή: ξεκίνα πρώτα με την κατασκευή του σκηνικού και στη συνέχεια με τους χαρακτήρες και τα μικρότερα στοιχεία για να μην δημιουργηθούν προβλήματα αναλογίας των υλικών.

Βήμα τέταρτο: Γύρισμα

Τα γυρίσματα μιας ταινίας stop motion δεν είναι τίποτε περισσότερο από καρέ καρέ φωτογράφιση. Διάλεξε μια σταθερή επιφάνεια για να στήσεις το πλάνο σου. Τοποθέτησε μπροστά (για τρισδιάστατη φωτογράφιση) ή επάνω από το σκηνικό σου (για δισδιάστατη φωτογράφιση) την φωτογραφική μηχανή, το smartphone ή το tablet σου, επάνω σε τρίποδο ή αυτοσχέδια βάση (σχετικές φωτό). Στη συνέχεια παρατήρησε τον φυσικό φωτισμό και ενίσχυσέ τον με τεχνητό εάν χρειάζεται. Σταθεροποίησε πολύ καλά με χαρτοταινία το τρίποδο, το σκηνικό, όλα τα στατικά αντικείμενα και τα φώτα. Στη συνέχεια, στην περίπτωση που δουλέψεις με έξυπνη συσκευή, κατέβασε μια εφαρμογή για γυρίσματα stop motion animation (προτείνεται η εφαρμογή Stop Motion Studio). Είναι όλα έτοιμα και ξεκινάς τη φωτογράφιση της ταινίας σου. Κάνεις μικρές κινήσεις του εκάστοτε αντικειμένου, φωτογραφίσεις και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η κίνηση/οι κινήσεις. Να έχεις πάντα δίπλα σου το storyboard που είναι ο βοηθός της διαδικασίας. Όσο πιο μικρές κινήσεις κάνεις τόσο πιο φυσική ροή θα έχει η ταινία σου στο τέλος. (σχετικές φωτό) Εάν επιλέξεις να φωτογραφίσεις χρησιμοποιώντας την προτεινόμενη εφαρμογή, δες περισσότερα εδώ https://www.youtube.com/watch?v=-DzV3-1lnTQ

Βήμα πέμπτο: μοντάζ εικόνας

Αφού ολοκληρωθεί η φωτογράφιση, υπάρχουν δύο τρόποι να κάνεις το μοντάζ της ταινίας: 1. Μέσα από την εφαρμογή. Κάνε αναπαραγωγή της ταινίας μέσα στην εφαρμογή ακολουθώντας τα σχετικά κουμπιά. Παρατήρησε την ταχύτητα που προβάλλονται οι εικόνες και με τα εργαλεία της εφαρμογής άλλαξε την ταχύτητα αναπαραγωγής/ροής των εικόνων μέχρι να είναι η επιθυμητή για εσένα. 2. Σε πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο για υπολογιστή όπως το Videopad, το Adobe Premiere κ.ο.κ. . Προϋπόθεση για αυτό είναι γνωρίζεις τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας βίντεο.

Βήμα έκτο: ήχος και τελικό μοντάζ

Όταν το μοντάζ της ταινίας ολοκληρωθεί, προχωράς στο τελευταίο βήμα, δηλαδή την εξαγωγή της ταινίας. Καθώς δεν μπορείς να μοιραστείς την ταινία σου όσο αναπαράγεται μέσα στο πρόγραμμα ή στην εφαρμογή, κάνε εξαγωγή ταινίας στο πρόγραμμα ή ακολούθησε τα βήματα της εφαρμογής και αποθήκευσέ το κατόπιν στα αρχεία της συσκευής σου. Προτείνεται να κάνεις εξαγωγή την ταινία σου σε .mp4 για να μπορεί να παίζει σε όλες τις συσκευές που θες να την προβάλεις (τηλεόραση, υπολογιστής κ.ο.κ.)

Βήμα έβδομο: προβολή, αποστολή και ανέβασμα στα social media

Συγχαρητήρια! Ολοκλήρωσες την πρώτη σου ταινία stop motion! Μην την κρατήσεις για τον εαυτό σου, ανέβασέ τη στους λογαριασμούς σου στα social media, στείλ’τη στους φίλους σου ή κάνε προβολή στο σπίτι και σε άλλους χώρους.

Δείτε εδώ μερικές ταινίες από εργαστήρια κινούμενης εικόνας που έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ αλλά και ολόκληρου το χρόνου!
1. “Sons of Syros” Εργαστήριο για εφήβους εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι “Παιδιά από τη Σαμαρίνα”. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Animasyros 2021 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, στη Σύρο σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.
Εκπαιδευτής : Paul Muresan.
Τεχνική: Stop motion / drawn & chalk animation
2. “Βρες τον Τσαλαπετεινό που κρύβεις μέσα σου”. Εργαστήριο για εφήβους εμπνευσμένο από την παράσταση Όρνιθες του Αριστοφάνη. Πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2016 με την υποστήριξη
της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Εκπαιδευτής: Μπάμπης Αλεξιάδης
Τεχνική: Stop motion/cut out
3. “Το νησί Εργαστήριο για ενήλικες. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Animasyros 9.0 το Σεπτέμβριο 2016 στη Σύρο.
Εκπαιδευτής: Dan Richards
Τεχνική: Stop motion
4. “Animamusic” Εργαστήριο για ενήλικα ΑμεΑ. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Animasyros 9.0 το Σεπτέμβριο 2016 στη Σύρο.
Εκπαιδεύτριες: Ιωάννα Γιακουμάτου, Χριστίνα Ντεπιάν
Τεχνική: Pixilation
5. “The Nest” Εργαστήριο για ενήλικες. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Animasyros 6.0 τον Σεπτέμβριο 2013.
Εκπαιδευτής: Dan Richards
Τεχνική: stop motion/Cut out
6. Εργαστήριο για ηλικιωμένα άτομα “Travelling through life”. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Animasyros 9.0 το Σεπτέμβριο του 2016 στη Σύρο.
Εκπαιδεύτρια: Άλκηστις Τσίκου
Τεχνική: Object Animation
7. Εργαστήριο για ενήλικες. Puppet Portraits. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Animasyros 7.0 τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Σύρο.
Εκπαιδευτής: Dan Richards
Τεχνική: Stop motion/ Puppets
8. “Η Σύρος αλλιώς. Ξεδιπλώνοντας την ιστορία του νησιού. Εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους με θέμα την ιστορία της Σύρου. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Animasyros 11 τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Σύρο.
Εκπαιδευτές: Μπάμπης Αλεξιάδης, Ελένη Μούρη
Τεχνική: Stop Motion/Cut outs
9. Με όπλα την αλληλεγγύη και το χαμόγελο. Εκπαιδευτικό εργαστήριο ενηλίκων για γυναίκες που ζουν με τον HIV Aids σε συνεργασία με το Κέντρο Ζωής
Εκπαιδεύτρια: Έλενα Παυλάκη
Τεχνική: Stop Motion/ cut out
10. Αλς – Η δική μας θάλασσα. Εργαστήριο ενηλίκων σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση.
Σεπτέμβριος 2020.
Τεχνική: Stop Motion/ cut out

SHARE!

Share on facebook
Share on twitter